9 C
София
събота, 31 октомври, 2020

10 начина, по които растенията си приличат удивително много с животните

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Растенията и животните се различават значително, затова и са две различни царства. С всеки ден обаче учените установяват все по-интересни факти за растенията и голямата прилика, която имат с животните.

Швейцария, дори промени конституцията си, преди няколко години, за да осигури достойнство на растенията и прие закон, гарантиращ правата на всички живи същества.

10. Растенията могат да „виждат“

За да видим света очевидно не са ни нужни чифт очи. Растенията са развили способността да виждат светлинните вълни чрез използване на специални светлинни рецептори, които са развивали в продължение на хиляди години.

Тези светлинни рецептори се настройват според дължината на вълните, като по този начин откриват местоположението на слънцето в небето.

Два типа рецептори преобладават в растителните видове: фитохроми и фототрофини. И двата се намират точно под клетъчните мембрани на растенията. Фитохромите са чувствителни към червения спектър на светлината, което позволява на растенията да знаят, кога слънцето залязва.

Фототрофините са чувствителни към синия спектър на светлината, което позволява на растенията да намерят най-доброто време за максимизиране на фотосинтезата през деня.

Тази зрителна острота не може да бъде толкова фина като нашата, но растенията не са мобилни като нас. Те не се нуждаят от нея.

9. Растенията имат обоняние

Растенията могат да усещат миризми, когато наистина им се наложи. В действителност, тяхното обоняние не е толкова различно от нашето. Мирисът включва улавяне на освободени летливи химикали във въздуха чрез носа или други обонятелни органи.

Учените са потвърдили, че нашите растителни приятели наистина могат да обработват летливи химикали, разбира се без ноздри. Това свойство дори може да им помогне да различат приятел от враг. Например, кукувичата прежда е паразитно растение, което не може да живее самостоятелно.

Поради тази причина то си търси други растения, от които да изсмуква нужните му хранителни вещества. Но, как избира подходящо приемно растение? Чрез мирис.

Кукувичата прежда улавя летливите химикали, отделяни от потенциални източници на хранителни вещества и определя кое растение е по-силно пред останалите.

Чрез експеримент е установено, че кукувичата прежда предпочита да се прихване към домат, отколкото към пшеница – само чрез аромата. И друг пример за мирис.

Плодовете синхронизират процеса на узряване на базата на най-узрелите плодове. Най-узрелите плодове изпращат летливи химикали във въздуха, които се изкачват към по-малко узрелите, в резултат на което всички узряват заедно с приблизително същата скорост.

Растенията могат да усещат миризми, както и ние. Това им помога да се справят с дивата природа. Разбира се, тяхната способност е далеч от нашата, но определено това им помага да оцеляват в природата.

8. Растенията могат да чуват

Въпреки че растенията нямат уши, те също могат да чуват. Учените вярват, че растенията улавят звук чрез специализирани протеини, наречени механорецептори, които се намират в клетъчните мембрани, които отговарят на въздушното налягане.

Звуковите вълни предизвикват листата на растенията да вибрират и по този начин тези протеини изпращат сигнал към останалата част на растението.

Изследователи от Университета на Мисури са открили, че синапа (растението, от което се прави горчица) може действително да чуе звука, който издават гъсениците при изяждането на листата му.

За да го докажат, учените са направили записи на гризящите звуци, които издават гъсениците, както и други звуци, като чифтосване на насекоми и вятър.

Те са възпроизвели записите, за да открият дали растението ще отговори само на звука от гризене. Растенията са познали звука и са реагирали по същия начин, както биха реагирали в дивата природа. Този отговор доказва, че растенията могат да чуват.

И в случай, че се чудите дали растенията предпочитат Моцарт пред Бетовен – изследователите са открили, че простите тонове са по-здравословни за растенията, отколкото сложните, като класическата музика.

7. Растенията имат чувства

Растенията, както животните, също имат чувства. Те са сред най-чувствителните същества, които можете да срещнете. Знаете ли, че миризмата от прясно окосена трева е сигнал, че растението „плаче от болка“, докато възстановява порязванията си?

Изследователи от Университета в Бон, Германия са научили, че растенията, които биват рязани или наранени по някакъв начин отделят газове. Тъй като тези газове не са видими за човешкото око, са използвани микрофони с лазерно задвижване, за да уловят и най-чувствителните вълни, произвеждани от освобождаването на газ.

Както вече споменахме, правителството на Швейцария прие закон за защита на растенията от ненужна болка и страдание, чрез разширяване на правата им. По този начин всяко растение получава достойнство и свобода, като всяко животно.

Въпреки че много хора приемат закона като шега, бъдете сигурни, че швейцарското правителство наистина вярва, че растенията чувстват болка, когато биват наранени. Наказание очаква всеки, който се опита да оспори това твърдение.

6. Растенията могат да „говорят“

Те могат доста да бърборят. Разбира се, не могат да издават звуци, както повечето животни, но могат да изпращат сигнали към останалите растения, когато това е необходимо за тяхното оцеляване.

Въпреки, че не могат да са елегантни, като шекспиров монолог (което може би е по-добре), изследователи са потвърдили, че растенията наистина комуникират помежду си. Този процес не е по-различен от животните в дивата природа, които изпращат звукови вълни за помощ или предупреждение за опасност.

Например, когато един клен бъде нападнат от буболечки, той освобождава феромони във въздуха, които се качват към съседните клонове и така могат по-добре да разработят стратегия за отбрана.

В някои случаи, растенията не само изпращат сигнали към други растения от същия вид, но и изпращат викове за помощ към насекоми.

Когато например, гъсеници нападнат листата им, растенията изпращат летливи химикали към по-големи хищни насекоми (като водни кончета), които идват да се погрижат за проблема. Чист бизнес.

Растенията могат да говорят. Те крещят, когато са в беда или изпращат сигнали за опасност към други растения. Те са като животните, които оцеляват в дивата природа по същия начин.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...