13 C
София
събота, 30 май, 2020

10 мита, в които хората все още вярват

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

При наличието на тонове информация и Интернет е учудващо, че все още хората вярват в тези 10 мита. Да вземем за пример пукането на кокалчетата на пръстите: въпреки множеството доказателства, хората все още вярват, че пукането води до артрит.

Шокиращо много хора вярват в „Правилото за 5-те секунди“, при което ако храната падне на пода само за пет секунди, тя ще е годна за консумация. Повярвайте, бактериите нямат часовник, с който да ви засичат пет секунди.

Днес още разгледаме 10 мита, в които хората все още вярват.

Мит: Великата китайска стена се вижда от космоса

Реалност: Този мит придобива най-голяма популярност през 2004 г., когато Международната космическа станция направи снимка на Великата китайска стена от космоса. Но какво се вижда на нея?

Само един куп планински вериги. Това, което хората успяха да си съчинят е, че виждат сивкави цветове, които смятат, че са от стената. С просто око, Великата китайска стена е видима от космоса, колкото и е видима и спалнята ви.

Мит: Правилото за 5-те секунди

Реалност: Не рискувайте да ядете храна от пода. Учените от Clemson University са направили експеримент, като са поставили хляб върху повърхност заразена със салмонела за 5 секунди. Само за тези 5 секунди, върху хляба са открили до 5 хиляди бактерии.

Мит: Пукането на кокалчетата на пръстите води до артрит

Реалност: Учените не са открили никаква връзка между пукането на кокалчетата и артрита. Все пак, бъдете внимателни, когато го правите, защото пукането може да доведе до намаляване на силата на захвата и подуване.

Мит: Прилепите не могат да виждат

Реалност: Според Роб Майъс, който е изпълнителен директор на Организацията за опазване на прилепите, някои от големите видове прилепи „могат да виждат три пъти по-добре от хората“.

Разбира се, има и прилепи с не толкова развито зрение, които предпочитат да използват ехолокация, за опознаване на територията, но няма слепи прилепи.

Мит: Слънцето е жълто

Реалност: Според учените от Станфордския център за слънчев мониторинг, „често срещано погрешно схващане е, че слънцето е жълто, оранжево или пък червено…Всъщност, то е смесица от всички цветове, което го прави…бяло.“

Ние го виждаме жълто или оранжево, защото вълните с тези цветове са най-дълги и достигат до очите ни. Останалите се разпръскват в атмосферата.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...