-4 C
София
неделя, 17 януари, 2021

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Още новини

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският обелиск е каменен монолит с 4 еднакви трапецовидни страни, които се стесняват на върха, където завършват с малка пирамида.

Обелискът, или текхену, както всъщност се нарича в Египет, съдържал силна религиозна символика, а в стените му са се гравирали йероглифи с имената и титлите на фараона и посвещение към боговете.

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете:

Те са построени от древните египтяни, но само няколко са останали в Египет

Древните египтяни са поставяли двойки обелиски на входовете на своите храмове. Смята се, че структурите са свързани с египетският бог на Слънцето – Бог Ра, защото напомняли на лъчи светлина. Често върховете им са били покрити със злато или електрон (сплав от злато и сребро).

Вижте още: 35 факти за Древен Египет, които разделят мита от истината

28 древноегипетски обелиска са оцелели и до днес, макар че само няколко от тях се намират в Египет. Останалите са разпръснати по целият свят – някои от тях като подаръци от египетското правителство, но повечето са задигнати незаконно от чужди нашественици.

Обелиск е използван при първото изчисление на обиколката на Земята

Около 250 г. пр.Хр., един гръцки философ на име Ератостен е използвал обелиск, за да изчисли обиколката на Земята. Той е знаел, че по обяд на лятното слънцестоене, обелиските в град Суенет (днешен Асуан) няма да хвърлят сянка, защото слънцето ще бъде точно над тях.

Той също така е знаел, че по същото време в Александрия, обелиските ще хвърлят сенки. Измервайки тази сянка към върха на обелиска, той достига до заключението, че разликата в градусите между Александрия и Суенет е седем градуса, 14 минути – една петдесета от обиколката.

Той прилага физическото разстояние между двата града и заключва, че обиколката на Земята (в съвременни единици) е 40 000 км. Днес знаем, че точната обиколка е 40 075 км.

Оригиналните обелиски са се изработвали от едно парче скала

Оригиналните обелиски, както са ги изработвали египтяните, са „монолити“ – направени от едно парче скала. Буквалният превод на думата „монолит“ от гръцки е „един камък“.

Обелискът в центъра на площад „Конкорд“ в Париж е монолит. Той е на 3300 години и някога се е намирал на входа на храма на Тива в Египет.

Толкова е било трудно създаването на монолитен обелиск, че веднъж фараонът Хатшепсут е вписала в основата на един от обелиските си, гордата декларация: „без шев, без съединяване“.

Обелиските наистина са били ужасно трудни за създаване

Никой не знае точно защо са създавани обелиските, или дори как. Гранитът е наистина твърд материал – 6,5 по скалата на Моос (имайки предвид, че диамантът е 10). А, за да се издълбае има нужда от още по-твърд материал.

Наличните по това време метали са били или твърде меки (злато, мед, бронз), или твърде трудни за използване като инструменти (точката на топене на желязото е 1538 градуса по Целзий; египтяните не са имали възможност да топят желязо до 600 г. пр. Хр.).

Вероятно египтяните са използвали топки диабаз, за да оформят обелиските. Ако е било така, то всеки ден е било нужно стотици работници да работят върху гранита, използвайки топки диабаз, тежащи по над 5 кг.

Друг е въпросът, как са местили 30-метровите обелиски, тежащи по 400 тона, от едно място до друго. Въпреки че хипотезите са много, никой не знае точно как са го правили.

Недовършеният обелиск

Недовършеният обелиск е най-големият (поне засега) древен обелиск и се намира в северния регион на каменните кариери на древен Египет в Асуан, Египет. Създаването му е наредено от Хатшепсут, вероятно като допълнение на обелискът, който днес е известен като Латеранския обелиск в Рим.

Недовършеният обелиск е с почти една трета по-голям от всички създавани някога древноегипетски обелиски.

Ако беше довършен, той щеше да е с височина около 42 метра и щеше да тежи над 1000 тона.

За съжаление, обелискът не бива довършен, защото докато е бил отделян от скалата майка се е появила голяма пукнатина, която е направила камъкът негоден за употреба.

Най-старите обелиски са наистина много стари

Най-старите обелиски са наистина стари – по-древни от стандартите за древност. Те са стари, колкото документираната човешка история.

Сийтън Шрьодер, инженер, помогнал за донасянето на обелиска на Клеопатра в Сентръл парк, го нарича „могъщ паметник на древната античност“.

Вижте още: Древен Египет, какъвто не сте го виждали досега: 20 редки снимки на земята на фараоните

Той коментира: „От резбите на лицевата му част четем епоха, предшестваща повечето събития, записани в древната история; Троя все още не е паднала, Омир не е бил роден; Храмът на Соломон не е бил построен; Рим възниква, завладява света и лети през времето, през което тази сурова хроника на тихите епохи се преборва със стихиите“.

Най-високият обелиск в света е Вашингтонският монумент

Вашингтонският монумент е най-високият обелиск в света, с височина от 169 метра. Все пак трябва да се отбележи, че той не е монолит. Построен е по случай годишнина от рождението на Джордж Вашингтон – първият президент на Съединените щати.

Изграден е от мрамор, гранит и пясъчник. Неговото изграждане започва през 1848 г., но заради Американската гражданска война е завършен чак през 1884 г.

Отвътре обелискът е кух и има асансьор, който води до върха му. От върха могат да се видят Националният мол, Белият дом, Капитолият и паметникът на Ейбрахам Линкълн.

Обелискът на площад „Свети Петър“ във Ватикана

Обелискът, който стои в центъра на площад „Свети Петър“ във Ватикана, е на 4000 години и е донесен в Рим от император Калигула през 37 г. сл. Хр. Преди това, той се е намирал в Александрия.

Повече от хилядолетие и половина по-късно, през 1585 г., папа Сикст V заповядва обелискът да бъде преместен от древният Цирк на Нерон на площада пред базиликата.

Въпреки че разстоянието е само 83 метра, транспортирането на такъв масивен каменен обект (25.5 метра височина и 326 тона тегло) съвсем не е било лесна работа – рискът да се счупи монумента е бил огромен.

Чрез специална комисия, за да премести обелиска е избран архитекта Доменико Фонтана. Той проектира дървена кула, която е била изградена около обелиска и е била свързана със система от въжета и макари. По проекта са работили 900 мъже и почти 100 коня. Преместването е отнело над една година.

Иглите на Клеопатра

Иглите на Клеопатра е популярно наименование на Обелиските на Клеопатра. Те са три и се намират в Лондон, Ню Йорк и Париж. Всеки от тях е направен от червен гранит, висок е около 21 метра, тежи към 180 тона и е гравиран с египетски йероглифи.

Интересното е, че въпреки че обелиските наистина с древноегипетски произход, никой от тях няма връзка с известната кралица Клеопатра VII.

Обелискът в Лондон се намира в Уестминстър. Макар да е подарен на Обединеното кралство през 1819 г., той е издигнат на кея Виктория на брега на Темза чак през 1878 г. Причината за това е, че кралството е отказало да плати за превоза на обелиска до Лондон. Туристите, които днес се възхищават на каменната структура трябва да благодарят на сър Уилям Уилсън, който спонсорира транспортирането му.

Обелискът в Ню Йорк е издействан от Елбърт Фармън, генерален консул на САЩ в Египет, като награда за неутралитета на страната при дипломатическите маневри между Великобритания и Франция за контрол над Египет. Обелискът е издигнат в Сентръл парк през 1881 г.

Френският обелиск краси площад „Конкорд“ и е подарен през 1831 г. на страната от Мохамед Али паша, управител на Египет и Судан. Монументът пристига в Париж през декември 1833 г., а е монтиран на мястото му през октомври 1836 г. Висок е 23 метра и тежи 250 тона.

Парижкият обелиск най-често се нарича и „Обелискът от Луксор“.

Обелиски в България

В България няма египетски обелиски, но това съвсем не значи, че няма никакви.

В близост до Велико Търново се намира най-високият римски паметник у нас – обелиск, който местните наричат „Марков камък“. Той е с височина почти 14 метра. Смята се, че е единственият по рода си в света. Имало е и друг, но той е бил нарочно разрушен през 1937 г., при строеж на трасе между Михалци и Мусина.

Обелискът е на около 1700 години.

Друг съвсем по-нов обелиск е паметникът Братска могила в София. Той е построен в столичния Парк на свободата (днес: Борисова градина). Открит е на 2 юни 1956 г. В него са положени костите на 17 дейци на БКП и РМС, които са загинали в борбата против фашизма и авторитарния режим в България.

Обелискът е с височина 41 метра.

Източници:
Източници:
1. https://mysteriesrunsolved.com/2020/08/obelisks-facts.html
2. https://www.mentalfloss.com/article/73935/7-fascinating-facts-about-obelisks
3. https://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=8498
4. https://vatican.com/The-Egyptian-Obelisk-St-Peters-Square/
5. https://bit.ly/3bZIwi5
6. https://bit.ly/3igf3Tb
7. https://en.wikipedia.org/wiki/Cleopatra%27s_Needle
8. https://bit.ly/3mchbxB
9. https://bit.ly/3hkrE6s

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново