9.8 C
София
неделя, 29 март, 2020

10 интересни факти за Мария-Антоанета

Още новини

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

Няма нови случаи на коронавирус в Китай, защото страната спря да тества населението си. Светът се зарадва...

Последни новини за COVID-19. Смъртните случаи са почти 12 000

COVID-19: Смъртните случаи по света са почти 12 000, нови държави докладват за първи жертви. Смъртните случаи...

Дания прие закон, позволяващ принудително ваксиниране срещу коронавирус

Дания прие смущаващ закон, позволяващ принудително ваксиниране срещу коронавирус. Датският парламент прие спешен закон относно коронавируса, в...

Мария Антония Йозефа Йохана фон Хабсбург-Лотарингия или просто Мария-Антоанета, е родена на 2 ноември 1755 г. в Австрия. Тя е австрийска ерцхерцогиня и кралица на Франция и Навара.

Бракът и с Луи XVI е предназначен да създаде мир между Австрия и Франция. Мария-Антоанета остава известна с легендарната си екстравагантност и с трагичния си край – в разгара на Френската революция, тя бива гилотинирана, след като е призната за виновна в редица престъпления.

Вижте 10 интересни факти за Мария-Антоанета:

1. Мария-Антоанета е била само на 14 години, когато се омъжва за бъдещият Луи XVI.

Мария-Антоанета е била само на 14 години, когато се омъжва за 15-годишния Луи, за да запечата съюзa между двете страни, които дотогава са били в противоречие. Сватбата се е състояла на 19 април 1770 г. във Виена, като вместо Луи, братът на Мария е играл ролята на младоженец. Церемониалната сватба се е състояла на 16 май във Версайския дворец.

2. Искала е да язди коне, но вместо това е яздила магарета.

Търсейки начин да се сближи със своят съпруг-ловец, тя е искала да се научи на конска езда, но и е било казано, че е твърде опасно. За щастие, по това време е било приемливо да се яздят магарета и Мария отново става център на внимание. Тя е била толкова омагьосана от ездата, че е прекарвала часове в гората, понякога и по три пъти седмично. Разбира се и тогава е имало „папараци“, които са следели всяко нейно движение.

3. Била е много щедра към всички.

Историята ни учи, че Мария-Антоанета е била, едва ли не, чудовище, което ненавижда бедните. Това съвсем не е вярно. Тя е основала дом за неомъжени майки, посещавала е редовно бедни семейства, като им е носила всичко необходимо, а през големия глад от 1787 година, тя е продавала кралски прибори, за да купува зърно за нуждаещите се.

Нейната щедрост не е била само институционална. Една история разказва, че е станала свидетел на човек ударен от карета, при което веднага се е притекла на помощ. Тя е плащала за медицинските грижи и е подкрепяла семейството финансово, докато човека се възстанови и започне да работи отново.

4. Нейните разходи не са основната причина за Френската революция.

Лесно е да обвините Мария-Антоанета и нейният съпруг в безразборно харчене на пари, тъй като те продължават кралската традиция, изразена в прахосване на много пари във времена на глад и мизерия. Но идеята, че скъпите капризи на Мария са виновни за икономическите проблеми на страната е просто мит.

Истината е, че когато двойката се качва на трона, страната вече е била в дълбока криза, а паричната политика на Луи XVI се е провалила, докато той е продължавал да изпраща огромни суми, за да подкрепи Американската революция.

5. Тя никога не е казвала онова нещо, което си мислите, че е казала.

мария-антоанета

Анти-кралската пропаганда е била толкова силна по това време, че някои хора все още вярват, че Мария-Антоанета е казала прословутата фраза: „Като нямат хляб, да ядат пасти“. Ако чуете някой да цитира тази фраза, спокойно можете да се хванете на бас с него, че тя никога не е изричала такова нещо. Повярвайте ни, ще спечелите! Няма никакви данни и доказателства, че някога е изричала подобни думи.

6. Имала е реплика на селскостопански двор построен във Версай.

Мария-Антоанета обаче, не може да избяга от всички обвинения в екстравагантност. Подобно на други кралски особи, тя също е имала скъп вкус. Толкова скъп, че стига до изграждането на реплика на селскостопански двор, където тя и нейните приятелки можели да се преструват на бедни фермери и да играят на овчари. Фермата е построена през 1783 г., и прилича досущ на истинска такава, с изключението, че притежава по-богат интериор – подходящ за една кралица.

7. Обичала е децата.

Въпреки че са консумирали брака си, чак след седем години, Мария-Антоанета и Луи XVI са имали четири деца. Две от тях умират рано, но Мария осиновява още няколко деца. Едно от тях е на прислужницата, която умряла, а трите други са на учителя, след смъртта му. Когато са се опитали да я спасят от революционните сили, тя е отговорила: „не може да има никакво удоволствие на този свят“, ако изостави децата си.

8. Несправедливо е обвинена в ужасяващи неща.

На 14 октомври 1793 г., вече бившата кралица, известна като затворник 280, е изправена пред наказателен трибунал по обвинения в държавна измама, организиране на отвратителни оргии във Версай, отклоняване на средства от държавната хазна в полза на Австрия и опит за убийство на Орлеанския херцог. Най-ужасното обвинение обаче е, че заедно с мадам Елизабет, тя е блудствала с малолетния си син.

Макар, че делото е манипулативно с предварително решен край, Мария-Антоанета се защитава достойно, с блестящи отговори, които успяват да спечелят на нейна страна всички жени в залата. Това обаче не помага и бива осъдена на смърт чрез гилотиниране.

9. Тя се е извинила на екзекутора си.

За човек живял необикновен, пищен живот, последните думи на Мария-Антоанети са доста скромни, но и същевременно дълбоки. По пътя си към гилотината, самият инструмент на смъртта използван преди 10 месеца за убийството на съпруга и, тя случайно настъпва крака на палача. Последните и думи са: „Моля да ме извините, сър, не го направих нарочно.“

10. Погребана без капка уважение.

В деня на екзекуцията си, Мария-Антоанета е била облечена в бяла семпла рокля – две седмици и половина, преди да навърши 38 години. Според свидетелите на екзекуцията, тя е имала много спокоен вид и е запазила самообладание.

Първоначално, тялото и е погребано в необозначен гроб в гробището Мадлен в Париж. На 15 януари 1815 г., след реставрацията на Бурбоните във Франция, телата на Мария-Антоанета и Луи XVI са ексхумирани по нареждане на граф Дьо Прованс, сега Луи XVIII, и са препогребани подобаващо на 21 януари в гробницата на френските крале в катедралата „Сен Дени“ в Париж.

Сетланс / mentalfloss
Заглавна снимка: By Jean-Baptiste André Gautier-Dagoty – Unknown, Public Domain, Link

Подобни статии

Най-ново

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

Няма нови случаи на коронавирус в Китай, защото страната спря да тества населението си. Светът се зарадва...

Последни новини за COVID-19. Смъртните случаи са почти 12 000

COVID-19: Смъртните случаи по света са почти 12 000, нови държави докладват за първи жертви. Смъртните случаи...