3 C
София
понеделник, 6 април, 2020

10 интересни факти за Мария-Антоанета

Още новини

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Мария Антония Йозефа Йохана фон Хабсбург-Лотарингия или просто Мария-Антоанета, е родена на 2 ноември 1755 г. в Австрия. Тя е австрийска ерцхерцогиня и кралица на Франция и Навара.

Бракът и с Луи XVI е предназначен да създаде мир между Австрия и Франция. Мария-Антоанета остава известна с легендарната си екстравагантност и с трагичния си край – в разгара на Френската революция, тя бива гилотинирана, след като е призната за виновна в редица престъпления.

Вижте 10 интересни факти за Мария-Антоанета:

1. Мария-Антоанета е била само на 14 години, когато се омъжва за бъдещият Луи XVI.

Мария-Антоанета е била само на 14 години, когато се омъжва за 15-годишния Луи, за да запечата съюзa между двете страни, които дотогава са били в противоречие. Сватбата се е състояла на 19 април 1770 г. във Виена, като вместо Луи, братът на Мария е играл ролята на младоженец. Церемониалната сватба се е състояла на 16 май във Версайския дворец.

2. Искала е да язди коне, но вместо това е яздила магарета.

Търсейки начин да се сближи със своят съпруг-ловец, тя е искала да се научи на конска езда, но и е било казано, че е твърде опасно. За щастие, по това време е било приемливо да се яздят магарета и Мария отново става център на внимание. Тя е била толкова омагьосана от ездата, че е прекарвала часове в гората, понякога и по три пъти седмично. Разбира се и тогава е имало „папараци“, които са следели всяко нейно движение.

3. Била е много щедра към всички.

Историята ни учи, че Мария-Антоанета е била, едва ли не, чудовище, което ненавижда бедните. Това съвсем не е вярно. Тя е основала дом за неомъжени майки, посещавала е редовно бедни семейства, като им е носила всичко необходимо, а през големия глад от 1787 година, тя е продавала кралски прибори, за да купува зърно за нуждаещите се.

Нейната щедрост не е била само институционална. Една история разказва, че е станала свидетел на човек ударен от карета, при което веднага се е притекла на помощ. Тя е плащала за медицинските грижи и е подкрепяла семейството финансово, докато човека се възстанови и започне да работи отново.

4. Нейните разходи не са основната причина за Френската революция.

Лесно е да обвините Мария-Антоанета и нейният съпруг в безразборно харчене на пари, тъй като те продължават кралската традиция, изразена в прахосване на много пари във времена на глад и мизерия. Но идеята, че скъпите капризи на Мария са виновни за икономическите проблеми на страната е просто мит.

Истината е, че когато двойката се качва на трона, страната вече е била в дълбока криза, а паричната политика на Луи XVI се е провалила, докато той е продължавал да изпраща огромни суми, за да подкрепи Американската революция.

5. Тя никога не е казвала онова нещо, което си мислите, че е казала.

мария-антоанета

Анти-кралската пропаганда е била толкова силна по това време, че някои хора все още вярват, че Мария-Антоанета е казала прословутата фраза: „Като нямат хляб, да ядат пасти“. Ако чуете някой да цитира тази фраза, спокойно можете да се хванете на бас с него, че тя никога не е изричала такова нещо. Повярвайте ни, ще спечелите! Няма никакви данни и доказателства, че някога е изричала подобни думи.

6. Имала е реплика на селскостопански двор построен във Версай.

Мария-Антоанета обаче, не може да избяга от всички обвинения в екстравагантност. Подобно на други кралски особи, тя също е имала скъп вкус. Толкова скъп, че стига до изграждането на реплика на селскостопански двор, където тя и нейните приятелки можели да се преструват на бедни фермери и да играят на овчари. Фермата е построена през 1783 г., и прилича досущ на истинска такава, с изключението, че притежава по-богат интериор – подходящ за една кралица.

7. Обичала е децата.

Въпреки че са консумирали брака си, чак след седем години, Мария-Антоанета и Луи XVI са имали четири деца. Две от тях умират рано, но Мария осиновява още няколко деца. Едно от тях е на прислужницата, която умряла, а трите други са на учителя, след смъртта му. Когато са се опитали да я спасят от революционните сили, тя е отговорила: „не може да има никакво удоволствие на този свят“, ако изостави децата си.

8. Несправедливо е обвинена в ужасяващи неща.

На 14 октомври 1793 г., вече бившата кралица, известна като затворник 280, е изправена пред наказателен трибунал по обвинения в държавна измама, организиране на отвратителни оргии във Версай, отклоняване на средства от държавната хазна в полза на Австрия и опит за убийство на Орлеанския херцог. Най-ужасното обвинение обаче е, че заедно с мадам Елизабет, тя е блудствала с малолетния си син.

Макар, че делото е манипулативно с предварително решен край, Мария-Антоанета се защитава достойно, с блестящи отговори, които успяват да спечелят на нейна страна всички жени в залата. Това обаче не помага и бива осъдена на смърт чрез гилотиниране.

9. Тя се е извинила на екзекутора си.

За човек живял необикновен, пищен живот, последните думи на Мария-Антоанети са доста скромни, но и същевременно дълбоки. По пътя си към гилотината, самият инструмент на смъртта използван преди 10 месеца за убийството на съпруга и, тя случайно настъпва крака на палача. Последните и думи са: „Моля да ме извините, сър, не го направих нарочно.“

10. Погребана без капка уважение.

В деня на екзекуцията си, Мария-Антоанета е била облечена в бяла семпла рокля – две седмици и половина, преди да навърши 38 години. Според свидетелите на екзекуцията, тя е имала много спокоен вид и е запазила самообладание.

Първоначално, тялото и е погребано в необозначен гроб в гробището Мадлен в Париж. На 15 януари 1815 г., след реставрацията на Бурбоните във Франция, телата на Мария-Антоанета и Луи XVI са ексхумирани по нареждане на граф Дьо Прованс, сега Луи XVIII, и са препогребани подобаващо на 21 януари в гробницата на френските крале в катедралата „Сен Дени“ в Париж.

Сетланс / mentalfloss
Заглавна снимка: By Jean-Baptiste André Gautier-Dagoty – Unknown, Public Domain, Link

Подобни статии

Най-ново

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...